Артишоки містять фітонутрієнти - цинарин і силімарин. Цинарин є антиоксидантним з'єднанням, яке підтримує функцію печінки, а силимарин є флавоноїдом, який допомагає захистити клітини печінки і клітинні мембрани. Обидва з'єднання захищають печінку від пошкоджень і стимулюють ріст нових тканин і клітин.
Ряд досліджень показали позитивний ефект від споживання артишоків. Одне з них, проведене на 90 людей, які мали безалкогольну жирову хворобу печінки. Виявилось, що регулярне вживання артишоків протягом двох місяців призводить до поліпшення функції печінки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чому користь артишоку?Артишоки корисні для печінки і тому, що вони захищають від гепатитоксичності і шкідливого впливу алкоголю, оброблених харчових продуктів та інших забруднювальних речовин. Вони є складовою частиною плану детоксикації печінки. Слід, однак, відзначити, що споживання артишоків не означає, що ви можете споживати алкоголь в надлишку або їсти багато нездорової їжі, і це не вплине на печінку.
Разом з детоксикацією печінки, артишоки можуть бути корисні для детоксикації сечового і жовчного міхура. Це відбувається через природні сечогінні властивості артишоків. Вони також ефективні для зниження рівня поганого холестерину в крові.
Крім цинарину і силімарину, артишоки містить бета-каротин, лютеїн, кверцетин, рутин і галлову кислоту. Таке поєднання допомагає боротися із запаленням і запобігти хронічним захворюванням і навіть раку. Артишоки також багаті кальцієм, волокнами, залізом, магнієм, фосфором, калієм, вітамінами групи В, С, К, тіамін, ніацин, рибофлавін і фолієву кислоту.
Слід зазначити, що перед початком будь-якої дієти для детоксикації необхідно проконсультуватися з експертом, щоб переконатися у відсутності будь-якої форми захворювання печінки, нирок або жовчного міхура, адже детоксикація може посилити деякі з цих умов.