Нове дослідження показало, що люди, які вживають продукти інтенсивної переробки, частіше відчувають занепокоєння і в цілому мають більшу кількість психічно нестабільних днів. Такого висновку дійшли вчені з Атлантичного університету Флориди.
Ультраперероблені продукти
Так звані ультраперероблені продукти максимально доступні за ціною та готові до вживання, але в них майже немає цілісних продуктів харчування, оскільки вони виготовляються з олій, жирів, цукрів, крохмалю та білкових ізолятів промислового виробництва. Вплив цієї харчової групи на фізичне здоров'я людини добре відомий та задокументований, але раніше було мало даних про те, як вони впливають на психічне здоров'я. Цю неточність дослідили вчені з Флориди, оцінивши залежність психіки від харчування у 10 000 дорослих.
Було встановлено, що люди, які вживали максимальну кількість ультраперероблених продуктів, мали статистично значуще підвищення негативних симптомів психічного здоров'я. Вони рідше повідомляли про відсутність днів, коли вони не відчували б різних розладів, депресивних симптомів чи тривожності. Результати цього дослідження застосовні до всіх груп населення, а також інших західних країн з аналогічним рівнем споживання ультраперероблених продуктів.
Ще в 2017 році вчені з Монреалю встановили, що в Канаді половину добових калорій населення одержує від ультраперероблених продуктів. Причому більшу частину вживають діти віком від 9 до 13 років, котрим ця їжа становить максимальну шкоду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей