Хто б міг подумати, що твердий сир на таке здатен?
твердий сир
Американські вчені стверджують, що сир подібний до наркотиків через хімічну речовину казеїн, що викликає звикання і впливає на ті ж зони мозку. Дослідники Університету штату Мічиган (США) вирішили визначити речовину, яка працює як свого роду «наркотик у кулінарному всесвіті», і виявили, що казеїн, який міститься в молочних продуктах, активує опіоїдні рецептори в головному мозку, які викликають звикання.
Крім того, американські дослідники виявили, що піца – це той готовий продукт, який викликає найпотужнішу залежність переважно через шар сиру. За словами члена Комітету лікарів за відповідальну медицину, професора Ніла Барнарда, казеїн «розпадається в процесі травлення та випускає низку опіатів, названих казоморфінами». Деякі вчені вважають, що сир настільки сильно впливає на мозок, що назвали цей продукт молочним кокаїном.
Низка досліджень показала, що ці казоморфіни активують опіоїдні рецептори, які пов'язані з контролем над болем, відчуттям задоволення та залежністю. Молоко містить дуже невелику кількість казеїну, а щоб отримати півкілограма сиру потрібно близько 5 літрів молока. Таким чином, люди, які їдять сир, одержують відносно велику кількість казеїну.